Értesítések

Még nincsenek értesítéseid.

Inkubátorház tervezőművészeknek - a szombathelyi víztorony újraértelmezése

A szombathelyi víztorony funkcionális újraértelmezését​ belsőépítész diplomatervem témájaként választottam​. E vasbeton szerkezetű épület hasznosítására több elképzelés is született már az elmúlt években, melyek közül azonban egyik sem valósult meg.​ A kutatásom során olyan funkciót kerestem, amely az eredeti rendeltetéséhez hűen ténylegesen a köz, a lakosság szolgálatában áll, s egyúttal hozzájárul a város fejlődéséhez.

Inkubátorház tervezőművészeknek - a szombathelyi víztorony újraértelmezése - 1 by Almási Diána

Szombathely második víztonya a város központjában, a Brenner parkban található, nagyjából tíz percnyi sétára a Fő tértől, illetve fél órára​ a vasút- és autóbuszállomástól. E terület mára teljesen elhanyagolttá vált, a torony melletti játszótér és KRESZ park is meglehetősen elavult. Leromlott állapota ellenére azonban ma is közkedvelt helyszíne különböző városi rendezvényeknek.

Inkubátorház tervezőművészeknek - a szombathelyi víztorony újraértelmezése - 1 by Almási Diána

A torony helyzete nem hagyható figyelmen kívül, hiszen Szombathely egyik ikonikus jelképéről van szó, ezért is tartom fontosnak, hogy a rendeltetése is méltó legyen a város életében betöltött szerepéhez. A koncepció megalkotásában az épület látogatásakor tapasztalt személyes élményeim inspiráltak leginkább. Sajátos térviszonyainak köszönhetően elmosódik a „kint” és a „bent” határvonala, centrális kialakítása, valamint vertikális térfelosztása pedig folyamatos mozgásra késztet. Ezt a „téri átmenetiséget” állítottam párhuzamba a „funkcionális átmenetiséggel”, melynek következtében fogalmazódott meg bennem​ az inkubátorház gondolata.

Inkubátorház tervezőművészeknek - a szombathelyi víztorony újraértelmezése - 1 by Almási Diána

Jelen elgondolás szerint az irodatér elkülönül a publikus fogadó- és tárgyalótértől a tervezői munka zavartalan működése érdekében. Ennek megfelelően a recepciót, valamint a tárgyaló asztalokat​ a torony földszintjén, a tervezőművészek és a civil szféra közötti interakció​ helyszínén helyeztem el. ​A nagy belmagasságú tér sajátos, ipari csanokokra jellemző atmoszférájának megőrzése érdekében kerültem a válaszfalak alkalmazását. Az indokoltan zárt helyiségek (pl. mosdók) helyét az új, akadálymentesített közlekedést szolgáló épületrészben jelöltem ki.

Inkubátorház tervezőművészeknek - a szombathelyi víztorony újraértelmezése - 1 by Almási Diána

A terek minőségi használata meglehetősen korlátozott, mivel az eredeti lépcsőházat az épület közepébe tervezték​. A szükséges közlekedők minimalizálása érdekében az itt található recepciót és tárgyalóhelyiségeket a külső falak mentén, álpadlóba süllyesztve helyeztem el. Ívesen formált kialakításuk a tér áramlásához igazodik,​ míg a megemelt padlószint javítja annak arányait, s a korábbinál egy jóval kellemesebb térérzetet eredményez. A lépcső a recepciós pult középtengelyétől vezet fel, amely lehetővé teszi, hogy az a fő- és az akadálymentes bejárat felől egyaránt megközelíthető legyen.

Inkubátorház tervezőművészeknek - a szombathelyi víztorony újraértelmezése - 1 by Almási Diána

Az anyagválasztásnál is az ipari stílusra törekedtem, ezért a teljes felületre öntött padlóburkolatot terveztem; a bejáratnál a látszóbeton igazodik a kinti előtérhez, az álpadlóra pedig műgyanta burkolat kerül. A vizuális térelhatároláshoz texturált üvegkorlátot alkalmaztam, amely szintén ívesen követi a tárgyalóterek formáját. Felettük nagy méretű, egyedi, hanggátló textilburával ellátott lámpatestek biztosítják a világítást, míg a kiegészítő, általános fényt vizuálisan hangsúlytalan, mennyezeti világítótestek szolgáltatják (FLOS). A hanggátló lámpák színét a hozzájuk rendelt helyiségben zajló tevékenység határozza meg: mályvaszín a recepcióhoz az elegáns fogadtatásért, kék a tárgyalásokhoz, sárga a kötetlenebb workshopokhoz. A köríves helyiségek között egy-egy középlábas fotel (Hanna chair, +HALLE) és dohányzóasztal (Vista Lounge Table, +HALLE) járul hozzá a kényelmes várakozáshoz.

Inkubátorház tervezőművészeknek - a szombathelyi víztorony újraértelmezése - 1 by Almási Diána

A közösségi irodatér a valamikori víztartályban kapott helyet. Itt már kellően nagy a belmagasság egy galériaszint építéséhez. Továbbra is az öntött beton padló, az egyedi tervezésű falikarok, illetve a tárolórendszer egyszerűsége járul hozzá az indusztriális hangulathoz. Fontos az íróasztalok mobilitása, hogy a tér átrendezhető legyen szakmai előadások, konferenciák lebonyolításához.​

Inkubátorház tervezőművészeknek - a szombathelyi víztorony újraértelmezése - 1 by Almási Diána

A galéria a pihenőtér helyszíne. A kör alakú helyiséget kimozdítottam az épület középtengelyéből egészen a külső falig, hogy jól használható térként funkcionálhasson, valamint azért, hogy az akadálymentes bejárat felől is megközelíthető legyen. Az itt található teakonyha bútorelemei a lépcsőház köré rendezve, az étkező- és kávézóasztalok pedig a fennmaradó, tágas térben helyezkednek el. Itt is középlábas székek (Little Apollo koktélfotel és étkezőszék, ARTIFORT) találhatók, amelyek illeszkednek a torony karakteréhez.

Inkubátorház tervezőművészeknek - a szombathelyi víztorony újraértelmezése - 1 by Almási Diána

Végül a nagykupola boltozata zárja a kompozíciót. Ezt a teret eredetileg csak a sugárirányban lefektetett vasbeton gerendák választják el a medence terétől. Tervem szerint a körcikkekbe átlátszó, lépésálló plexiüveg kerülne, amely akusztikusan záná a teret, ugyanakkor megőrizné annak teljes átláthatóságát. Ez lehetővé tenné, hogy az épület kilátójába érkező turisták számára is megtekinthető legyen az egykori víztározó belseje anélkül, hogy a tervezők munkáját ez megzavaná.

Inkubátorház tervezőművészeknek - a szombathelyi víztorony újraértelmezése - 1 by Almási Diána
Inkubátorház tervezőművészeknek - a szombathelyi víztorony újraértelmezése - 1 by Almási Diána
Regisztrálj vagy lépj be, ha szeretnéd kedvelni a projektet!
Belsőépítész
Budapest, Magyarország
Statisztikák
Megtekintések
164
Kedvelések
0



Jelentem
Szerzői jogot sért az alkotás? Egyéb jelenteni valód lenne a művel kapcsolatban?
Jelezd nekünk e-mailben a hello@arthungry.com címen és mi utánajárunk!