Barion Pixel
Regisztráció  
Értesítések

Még nincsenek értesítéseid.

Üres a kosarad Nézz szét a projektek között!
Kategóriák Profilok Díjak Pályázatok Események
FAQ Impresszum Felhasználási feltételek Adatkezelési tájékoztató Általános Szerződési Feltételek

Lipcsei könyvvásár (CHB 2019)

Lipcsei könyvvásár (CHB 2019) - 1 by Anagraphic
Lipcsei könyvvásár (CHB 2019) - 1 by Anagraphic
Lipcsei könyvvásár (CHB 2019) - 1 by Anagraphic
Lipcsei könyvvásár (CHB 2019) - 1 by Anagraphic
Lipcsei könyvvásár (CHB 2019) - 1 by Anagraphic

Az alap gondolat az volt, hogy legyen nagyon egyszerű, tiszta és szigorúan fekete-fehér a vizuális megjelenés, hogy a színek csak az emberek és a könyvborítók „felhasználásával” jelenjenek meg, ami még jobban kiemeli az olvasnivalót, a magyar irodalmat. A grafikai és tipográfiai elemek azt az érzetet próbálták előhívni a látogatókból, amikor olvasás közben az ember egy furcsa – akár hipnotikus állapotnak is nevezhető –, más világba kerül. 


A figyelemfelkeltés fontos eszköze volt a kettő és a három dimenzió furcsa leképezése. A padlón megjelenő optikai illúzióval provokálva szerettük volna a mozgásban lévő látogatókat megállítani, egy pillanatra kizökkenteni. A figyelem megragadása után, a stand fókuszában már a kiállított könyveké volt a főszerep, ezért ott a grafika visszafogottabb.


Az egyszerű, ritmusos, függőleges vonalak úgy váltak egyre bonyolultabb térgörbévé a talpunk alatt, mint amikor egy szép, hosszú vers olvasása közben, elmerülünk a szavak tempójában vagy a mondatok jelentésében. Remélem, hogy egy lírai mű végigolvasásának katarzisa visszaidéződött, amikor az arra járó megszédült kicsit a szőnyegen.


A 2019-es évben szerényebb költségvetéssel gazdálkodott a CHB, mint a korábbi években, így a legnagyobb kihívást az jelentette, hogyan legyen a stand figyelemfelkeltő, izgalmas és vagány, de mégis nagyon költséghatékony. Az egyedileg épített stand helyett, standard alumíniumvázas rendszert kellett használnunk, ami azért „eléggé" megkötötte a kezünket. A falak elrendezését úgy alakítottuk, hogy a legszükségesebbre csökkentsük a látszó vázprofilok számát. A gazdaságos kivitelezhetőség miatt esett a választás a fekete kontaktfóliából kivágott, oldalfalakon megjelenő grafikákra és tipográfiai elemekre is, hogy az anyagköltség, az esedék és a „festékhasználat” is minimális legyen. A vertikális hangsúlyokra épülő grafika erénye még, hogy valamennyire elrejti, azaz elveszi a hangsúlyt a kényszerűen látszó bordákról. Az egyetlen „luxust” az egyedileg printelt padlószőnyeg jelentette, amelynek rácsozata egyben összeköttetést is adott a falakról induló és leereszkedő betűszáraknak. Ez eredményezte a térérzékelés furcsa játékát a kb. 25 négyzetméteres alapterületen, ami remélem felcsigázta és zavarba ejtette azon látogatókat, akik látták, ráléptek vagy bementek a standra.Stand: Farkas Anna és Batisz Miklós

Fotók: Stefan Hopf © Collegium Hungaricum Berlin​

Regisztrálj vagy lépj be, ha szeretnéd kedvelni a projektet!
tervezőgrafikus
Budapest, Magyarország
Statisztikák
Megtekintések
835Jelentem
Szerzői jogot sért az alkotás? Egyéb jelenteni valód lenne a művel kapcsolatban?
Jelezd nekünk e-mailben a hello@arthungry.com címen és mi utánajárunk!