Barion Pixel
Regisztráció  
Értesítések

Még nincsenek értesítéseid.

Üres a kosarad Nézz szét a projektek között!
Kategóriák Profilok Díjak Pályázatok Események
FAQ Impresszum Felhasználási feltételek Adatkezelési tájékoztató Általános Szerződési Feltételek

Goethe: Színtan (goetheorie 2010)

Goethe: Színtan (goetheorie 2010) - 1 by Anagraphic
Goethe: Színtan (goetheorie 2010) - 1 by Anagraphic
Goethe: Színtan (goetheorie 2010) - 1 by Anagraphic
Goethe: Színtan (goetheorie 2010) - 1 by Anagraphic
Goethe: Színtan (goetheorie 2010) - 1 by Anagraphic


Goethe „Színtan” című műve megjelenésének 200. évfordulója alkalmából 2010-ben a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) nemzetközi pályázatot hirdetett. A GOETHEORIE pályázatra olyan tervezőgrafikai munkákat lehetett benyújtani, amelyek valamilyen módon kötődnek Goethéhez, a színtanhoz vagy a színekhez. 


Olyan „analitikus” plakát tervezésén gondolkodtam, amely profán módon „csupán” magát a könyvet, annak eredeti szövegét jeleníti meg – egy új tervezőgrafikai irányzat, az úgynevezett információs grafika eszközeivel. Ezzel az újfajta grafikai látásmóddal kívántam ötvözni a klasszikus tipográfia elemeit.


A plakát alapjaként Goethe eredeti német szövegét egy spirálvonalra írtam fel. Ezt követte a szöveg matematikai elemzése és egyszerű adatokká alakítása: hány karaktert, illetve szót tartalmaz a mű, melyik színt hányszor említi a szerző, mekkora a szövegráírással létrejött spirálvonal hossza és hasonlók. Végül e sajátos statisztikai vizsgálódás eredményét igyekeztem vizualizálni, láthatóvá tenni. Izgalmas játék volt annak kutatása, miként jeleníthető meg egyetlen lapon egy tudományos mű teljes szövegkorpusza.


Az így létrejött plakátpár első, a teljes szöveget megjelenítő darabján a színek nevének megjelenésekor a megfelelő színt kapta az adott szó, így egy újabb vizuális réteg került a szöveg képi (spirális) megjelenítésére. A teljes könyvet próbáltam meg ezzel láthatóvá tenni: a tipográfia eszközei mellett a színek vonatkozásában is. A második plakáton már csak a színek leíró szavak jelennek meg, egyfajta szokatlan, némiképp tán zavarba ejtő, ám önmagában is érdekes látványként. Ez a plakát a könyv szerkezetének, „színritmusának” színes ábrázolása.​

Regisztrálj vagy lépj be, ha szeretnéd kedvelni a projektet!
tervezőgrafikus
Budapest, Magyarország
Statisztikák
Megtekintések
804Jelentem
Szerzői jogot sért az alkotás? Egyéb jelenteni valód lenne a művel kapcsolatban?
Jelezd nekünk e-mailben a hello@arthungry.com címen és mi utánajárunk!