Barion Pixel
Regisztráció  
Értesítések

Még nincsenek értesítéseid.

Üres a kosarad Nézz szét a projektek között!
Kategóriák Profilok Díjak Pályázatok Események
FAQ Impresszum Felhasználási feltételek Adatkezelési tájékoztató Általános Szerződési Feltételek

GEMINO - készségfejlesztő társasjáték

GEMINO - készségfejlesztő társasjáték - 1 by bosze.dorka

Egyetemi feladatunk egy gyerekeknek szóló készségfejlesztő játék megtervezése volt. 


​A játék többféle felhasználói csoportnak is hasznos és/vagy szórakoztató időtöltést tud nyújtani. Az elsődleges célcsoportunk a 6-7 éves alsós korosztály volt, melyeknek készségfejlesztése nagyon fontos ebben a korban. Ez a készségfejlesztés általános iskolában is szerepet kap, így egy olyan játék megtervezését tűztük ki célul, amely valamelyik készségfejlesztési területet specifikusan érinti. A mi játékunk a finommotorikus, a kommunikációs készséget, a taktilis csatonát (színfelismerés, színérzékelést), és szociális készségeket fejleszti.


A játék maga kitűnő fejlesztési lehetőséget nyújt a gyengén látó, látássérült, vak gyermekek számára is, ugyanis ezeknek a gyerekeknek eredményessége nagyban azon múlhat, hogy mennyire ügyes a tapintási képességük. A gyengén látó gyerekek között gyakran találunk gyenge izomerejű, koordinálatlan mozgású, fejletlen kisgyereket. Ha a gyermek kevés fejlesztő foglalkozást kapott óvodás, alsó osztályos korában, nehezen fogja elsajátítani az írást, a helyes ceruza fogást, az olló, a vonalzó, körző használatát. Az ilyen sérült gyerekek fejlesztése során fontos a kézizom fejlesztő gyakorlatok beiktatása.

GEMINO - készségfejlesztő társasjáték - 1 by bosze.dorka

A JÁTÉK CÉLJA – ÁTTEKINTÉS:


A játék több, különböző módon is játszható, attól függően, hogy hány játékos szeretne részt venni a játékban, mit szeretnénk fejleszteni a játékkal, és hogy milyen korosztályba tartozik a játékos.


Ugyanakkor a játék célja minden játékmódban ugyanaz: párosítsuk össze a formában és színben megegyező korongokat.

Ez a következő módon történik. A tapintó játékos feladata, hogy a korongok felületei alapján egyesítse az ikreket, majd az összepárosított formákból szín szerint is megtalálja a teljesen egyező formákat. Ez a folyamat a tapintó szemének bekötésével történik.

A szín szerinti párosításban a látó segíti a tapintó játékost beszélve, instrukciókat adva. Fontos, hogy a látó játékos nagyrészt inkább csak a színek összepárosításában segítsen, emellett ő nem érhet a formákhoz. Ha a tapintó játékos elakad, akkor persze segíthet a látó játékos az instrukciókkal.

Egy homokóra vagy stopper használatával mérhető lehet, hogy a rendelkezésre álló idő alatt (legyen például 2 perc) hány korongot tud a játékos összepárosítani. Annál ügyesebb a játékos minél több korongot tud összepárosítani a rendelkezésre álló idő alatt. 


Emellett a játékos fejlesztése és játékosok kooperációja esetén van lehetőségünk olyan verzió játszására, amelyben nem lehet veszíteni: időkorlát nélkül addig párosítunk, ameddig az összes lehetséges pár össze nem állt.​


KIEGÉSZÍTÉS – TABU KÁRTYÁK HASZNÁLATA: (kor: 10+)

A játék nehezíthető a tabu kártyák használatával. Ilyenkor a kör elején húz egy vagy több tabukártyát a látó játékos (minél többet húz a játék annál nehezebb), és a kártyán/kártyákon lévő szavakat nem mondhatja ki a játék folyamán. Ha a tapintó segítése közben mégis kimondja a látó játékos az adott szót, a páros kiesik a körből. A tabu kártyákat a játékunk fejlesztése során még pontosítanánk.

GEMINO - készségfejlesztő társasjáték - 1 by bosze.dorka

​A JÁTÉK TARTALMA:

- 60 darab korong (30 pár)

- Tabu kártyák - kiegészítő

- Útmutató

- 1 db Homokóra


A játék anyagát tekintve elsődleges célünk volt a természetes alapanyagok használa. Így a projekt választott elsődleges anyaga a fa lett, pontosabban a bükkfa. A korongok felületén különböző honyok és furatok találhatóak. Egy korong a méretét tekintve 35 mm átmérőjű és 10 mm vastag.​

GEMINO - készségfejlesztő társasjáték - 1 by bosze.dorka
GEMINO - készségfejlesztő társasjáték - 1 by bosze.dorka
GEMINO - készségfejlesztő társasjáték - 1 by bosze.dorka
GEMINO - készségfejlesztő társasjáték - 1 by bosze.dorka
GEMINO - készségfejlesztő társasjáték - 1 by bosze.dorka
GEMINO - készségfejlesztő társasjáték - 1 by bosze.dorka

2020 - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem


​Ipari termék- és formatervező ménöki szakának másodéves hallgatói:


Bősze Dorka

Majoros Míra

Regisztrálj vagy lépj be, ha szeretnéd kedvelni a projektet!
Ipari termék- és formatervező mérnök hallgató
Budapest, Magyarország
Statisztikák
Megtekintések
577
Kedvelések
0Jelentem
Szerzői jogot sért az alkotás? Egyéb jelenteni valód lenne a művel kapcsolatban?
Jelezd nekünk e-mailben a hello@arthungry.com címen és mi utánajárunk!