Barion Pixel
Regisztráció  
Értesítések

Még nincsenek értesítéseid.

Üres a kosarad Nézz szét a projektek között!
Kategóriák Profilok Díjak Pályázatok Események
FAQ Impresszum Felhasználási feltételek Adatkezelési tájékoztató Általános Szerződési Feltételek

Kehely pad

A vasbeton nagy előnye az időtállóság. Ezt figyelembe véve alkottam meg a „Kehely” padot:

A kialakított új terek, berendezések egyre inkább a letisztult formákról és a funkcionalitásról tesznek tanúbizonyságot. Fontosnak tartom ennek az iránynak a követését, hogy köztereink rendezettséget és modernitást sugározzanak.


A ,,Kehely” pad mindezen elveknek megfelelve, bármely köztéren, játszótéren és sétányon lefektethető. Telepítésnél egy zártszelvény elemet süllyesztünk a járófelületbe, majd erre kerül beépítésre a pad. A két elem összecsúsztatásával alakzárás történik, ami egy irányból oldható. Ezt a szétcsúszást speciális anyaggal rögzítjük, ezzel gátolva meg a pad elmozdítását.

A pad két oldalán ívelt háromszög formájú, fluoreszkálós felület található. Ezen elemek fluoreszkálós granulátum és ragasztó bekeverésével, kiöntéses eljárással készülnek. Megkötött állapotban, megszilárdulva ebben nehezen lehet kárt okozni, vagyis a vandálbiztossági szempontoknak is megfelel. Nappali fényben könnyen feltöltődik így este hangulatos fényt áraszt, ezzel is növelve az eleganciát. A pad formai kialakításából adódik, hogy a fluoreszkált fény a padon ülő ember szemét nem bántja. A fluoreszkáló elemek nagy előnye, hogy - mivel áramot nem használnak - elektromos rendszert nem kell külön kiépíteni és eljuttatni a padhoz, vagyis nem helyspecifikus, és költséghatékony megoldás.

A pad egyszemélyes változata háttámlás- és háttámla nélküli verzióban készülne el. A támla nélküli verziónál a felhasználó mindkét oldalról be tud ülni, vagyis ez megnöveli a pad megközelíthetőségét. A háttámlás verziónál a támla hajlított rétegelt lemezből készülne, a pad oldalához csavarozva. A háttámla ívelt formája a felhasználó derekát támasztja meg. A pad az ergonómiára való nagy odafigyeléssel lett megtervezve; a térdhajlatnál, sarkoknál a szélek egyaránt lekerekednek, a lábakat be lehet hajlítani az ülőlap alá, a felcsiszolt ülőlap pedig kellemes, sima érzést biztosít használat közben.

Az ülőfelületen kialakított furatok stílusosan oldalirányba ágaznak el, ezzel előzve meg a víz felgyülemlését. A vasbeton jó hővezető tulajdonsága elősegíti, hogy a víz gyorsan elpárologjon, így a pad heves esőzést követően is hamarabb igénybe vehető.

Anyagkezelésében a pad rendkívül egyszerű és letisztult; a fa a természet-közeliséget, a beton a modern urbanizációt jelképezi. A két anyag együttes használata megnyugtató és újszerű megjelenést kölcsönöz.

A padok egyenként is egymás mellé sorolhatóak; ízlés szerint váltakozhatnak támlás- és támlanélküliek. Közvetlenül egymás mellé helyezve az alapmodellek éleit a műszaki rajz alapján levágjuk, és egymáshoz cementtel rögzítjük.

A pad prototípusának legyártásához egy sablont kell elkészíteni, ami öntőformaként szolgálna. Az öntőformába szabályos kiosztással vasrács szerkezetet kell elhelyezni, majd ezt betonnal kiönteni. A száradási időre odafigyelve és annak lejártával, el kell távolítani a sablont majd pihentetni kel a betont. Ezt követően az érdes felületet le kell csiszolni egyenletes sima felületet kell kialakítani.


Kehely pad - 1 by Cesario
Kehely pad - 1 by Cesario
Kehely pad - 1 by Cesario
Kehely pad - 1 by Cesario
Kehely pad - 1 by Cesario
Kehely pad - 1 by Cesario
Kehely pad - 1 by Cesario

A kehely pad elvékonyított keresztmetszete miatt a pad részein és egészén véges elem modellezést, statikai szimulációkat csináltam. A kapott eredményekből kiderül, hogy a padot ért nagy erőhatások ellenére is csak kis alakváltozást szenvedett.

Összesen négy szimulációt végeztem, két esetben oldalról kapta a terhelést, míg másik két esetben pedig felülről. A modellezésben arra törekedtem, hogy minél valósághű legyen. Ezért a szimulációkban bekellett állítanom a gravitációt a vas és betonszerkezet anyag tulajdonságait. A vasbeton szerkezetnél kényszereket kellett alkalmaznom, hogy a vas a betonhoz képest ne csúszhasson el. A szimulációk a pad egészén lett lefutatva, viszont a kapott eredményeken a pad fele látható. Ez a pad szimmetrikus kialakításából adódik aminek köszönhetően a számítások nehézsége könnyebb volt.

Kehely pad - 1 by Cesario
Kehely pad - 1 by Cesario

Az első két képen a pad teljes felső felülete 1500 N terhelést kapott. Az első képen látható a feszültség maximális és minimális értéke. A második képen a maximális és minimális deformáció helyeit láthatjuk. A maximális deformáció értéke nagyon alacsony 1.090 10 -2 mm.

Kehely pad - 1 by Cesario
Kehely pad - 1 by Cesario

A harmadik és negyedik képeken a pad felső elvékonyodó felülete 1000 N terhelést kapott. A harmadik képen látható a feszültség maximális és minimális értéke. A negyedik képen a maximális és minimális deformáció helyeit láthatjuk. A maximális deformáció értéke nagyon alacsony 1.954 10 -2 mm.

Kehely pad - 1 by Cesario
Kehely pad - 1 by Cesario

Az ötödik és hatodik képeken a pad oldalról teljes felületén 1500 N terhelést kapott. Az ötödik képen látható a feszültség maximális és minimális értéke. A hatodik képen a maximális és minimális deformáció helyeit láthatjuk. A maximális deformáció értéke nagyon alacsony 2.733 10 -2 mm.

Kehely pad - 1 by Cesario
Kehely pad - 1 by Cesario

A hetedik és nyolcadik képeken a pad oldalsó elvékonyodó felületén 1000 N terhelést kapott. A hetedik képen látható a feszültség maximális és minimális értéke. A hatodik képen a maximális és minimális deformáció helyeit láthatjuk. A maximális deformáció értéke nagyon alacsony 1.771 10-2 mm.

Kapott eredményekből kiderül, hogy a pad túlzott terhelés esetén is a masszív szerkezet.

Regisztrálj vagy lépj be, ha szeretnéd kedvelni a projektet!
Ipari termék- és formatervező mérnök
Budaörs, Magyarország
Statisztikák
Megtekintések
1418Jelentem
Szerzői jogot sért az alkotás? Egyéb jelenteni valód lenne a művel kapcsolatban?
Jelezd nekünk e-mailben a hello@arthungry.com címen és mi utánajárunk!