Barion Pixel
Regisztráció  
Értesítések

Még nincsenek értesítéseid.

Üres a kosarad Nézz szét a projektek között!
Kategóriák Profilok Díjak Pályázatok Események
FAQ Impresszum Felhasználási feltételek Adatkezelési tájékoztató Általános Szerződési Feltételek
nexus - 1 by Cserba Anna

Mestermunkám célja tervezői felelősségvállalás kifejtése volt, az adaptivitás kulcsfontosságú szerepének megvilágításán keresztül. Fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, alkotásaink miként formálják, s idézik mindenkori kultúránkat. Azonban a design kulturális szemszögből való megközelítését immár nem a stílusjegyekben, mindinkább a tervezői attitűdben vélem felfedezni.


Kutatásom során a karakter kialakulásának fő meghatározóját a tervezőben, illetve annak tervezésmódszertanában fedeztem fel. A karakter születését a kontextusra való reflektálásból gyökereztetem, mely által az alkotás kulturálisan reprezentatív jelenséggé válhat.
A gondolat gyakorlatba való ültetéseként, az adaptációs tervezői metódus reprezentálására egy kulturálisan releváns épületbe terveztem ülőbútort. A választott helyszín a Magyar Zene Háza, mely keretet adott a tér-, bútor,- és ember közti kölcsönhatás vizsgálatára. Az épület koncepciója az épített környezet és a természet kapcsolata. Az általam tervezett székkel hidat kívánok létrehozni a felhasználó számára e két pont között.

nexus - 1 by Cserba Anna
nexus - 1 by Cserba Anna

A Magyar Zene Háza Budapesten, a Városliget szívében épül, tervezője a japán Sou Fujimoto. A tervező koncepciói és tervezői magatartása tagadhatatlanul visszavezethetőek kulturális gyökereihez. A természet és építészet kapcsolata központi eleme munkáinak. Kutatásaim során bebizonyosodott, a japán tervezői magatartás elengedhetetlen tényezője a hagyomány, a tisztelet az élet és természet iránt. 
Az épület részletes elemzése, illetve a valós terepszemle indokolta az előtér kiválasztását végső helyszínként. Ezt a helyet azért tartom alkalmasnak, mert itt vagyok képes a legtöbb embert megszólítani. Ez az a hely, ahova elsőként belép az ember. Itt szembesül a belső tér hangulatával, itt alakul ki első benyomása. Az előtér egy igen összetett kontextust idéz. Szolgálhat átjáróként, de használhatják huzamosabb ideig, várakozó teremként egyaránt. Óriási üveg felületek határolják el a külvilágtól, ezzel is közelebb hozva a park jellegzetességét, a fákat, növényzetet. A mennyezet áttörésein beáramlik a természetes fény, így kettős érzés foghat el minket, mintha egyszerre bent és kint is lennénk.


Formatervezőként kihívásnak éreztem, hogyan lehetséges az épületre egy bútorral reagálni, mely nem egy szolgai, stílusbeli másolást kíván bemutatni, hanem az igényeket kielégíteni, egyszerre kapcsolatba lépni az azt körülvevő térrel és felhasználóval.

nexus - 1 by Cserba Anna

A kontextusra való reflektálás mellett az emberek rohanó életének problémájára is szerettem volna felhívni a figyelmet. Ebből kifolyólag a szék egyfajta „kapcsolatot”, "kapcsolódást" szimbolizál. Arra szeretném ösztönözni az embereket, hogy lépjenek kapcsolatba önmagukkal, egymással és környezetükkel. A cél egy olyan nyugodt légkör előidézése volt, ahol a székek igény szerinti alakíthatóságával, forgatásával elmélyülhetünk a környezet szépségében, közelebb kerülhetünk a természethez, vagy társas interakciót alakíthatunk ki. Mindezt az ergonomikus kialakítás teheti lehetővé.​

nexus - 1 by Cserba Anna

​A környezettel való kapcsolat hangsúlyozása érdekében a gyártási folyamat megtervezése is elengedhetetlennek bizonyult. Bár a prototípust a pandémia miatt még nem lehetett elkészíteni, a céljaimat meghatároztam ezzel kapcsolatban. A szék rétegelt lemez gyártással, hajlítással készülne. Ez sokkal környezettudatosabb választás, mint tömör fából készíteni, mivel sokkal kevesebb hulladék keletkezik, költséghatékonyabb, mindemellett a rétegelt lemez hajlítása a legoptimálisabb technológia a tökéletes ergonomikus formák kialakításához. Ahhoz, hogy ez az iparilag előállított anyag újra, minél inkább természetes hatást keltsen, kőrisfa furnérra esett a választás, mely egy látványosan erezett, rugalmas fafajta. Ezáltal a gyártásban is megjelenik a természet az ipari innovációval karöltve, épp úgy, mint Sou Fujimoto tervében. 
A Nexus szék egy légies, szinte ecsetvonásokat idéző pihenőszék, mely belesimul a térbe, s észrevétlenül hidat képez a belső térből a külvilág felé.

nexus - 1 by Cserba Anna
nexus - 1 by Cserba Anna
nexus - 1 by Cserba Anna
nexus - 1 by Cserba Anna
nexus - 1 by Cserba Anna
nexus - 1 by Cserba Anna
nexus - 1 by Cserba Anna
nexus - 1 by Cserba Anna

​A projekt egy konkrét építészeti tér elemzésén alapult. Azonban úgy gondolom, székem megállja a helyét szuverén voltában is. Az építészeti "korlátokra" a tervezésmódszertan miatt volt szükség, illetve ezen felül arra kívántam felhívni a figyelmet, mennyire fontos egy épület építészeti tervezésén túlmenően annak belső tereinek, bútorainak tervezése, hiszen ezek összességével válhat teljessé egy felhasználó számára.​

nexus - 1 by Cserba Anna
nexus - 1 by Cserba Anna
nexus - 1 by Cserba Anna

2021 MOME
Formatervező művész MA diploma
Témavezető: Juhász István

Regisztrálj vagy lépj be, ha szeretnéd kedvelni a projektet!
Statisztikák
Megtekintések
128
Címkék
bútor, szék, lounge



Jelentem
Szerzői jogot sért az alkotás? Egyéb jelenteni valód lenne a művel kapcsolatban?
Jelezd nekünk e-mailben a hello@arthungry.com címen és mi utánajárunk!