Barion Pixel
Regisztráció  
Értesítések

Még nincsenek értesítéseid.

Üres a kosarad Nézz szét a projektek között!
Kategóriák Profilok Díjak Pályázatok Események
FAQ Impresszum Felhasználási feltételek Adatkezelési tájékoztató Általános Szerződési Feltételek

Szőnyeg manufaktúra és bemutató terem

Projekt jellemzők

Diploma munka / Mesterdiploma

Tervezési helyszín: Győr, Magyarország

Tervezés éve: 2015

Diplomamunkám témájának egy szőnyegkészítő manufaktúra tervezését választottam. Az ötlet és a kötődés a szőnyegekhez egy ezt megelőző féléves feladatnak köszönhető, amikor is lehetőségem nyílt megismerkedni Brinkus Kata textilművész hölggyel, akinek szőnyegek iránti rajongása és elhivatottsága meghatározó élmény volt számomra. Kata cseppet sem hagyományos szőnyeg alapjait, kézi nyírás előtti alapdarabjait most egy nagyobb üzemben készítteti és otthon végzi a finomnyírást, de hosszú távú tervei közt szerepel egy saját üzem berendezése. Innen jött az ötlet tehát egy látványműhely megtervezéséhez, mely méltó otthont adhat ezeknek az iparművészeti különlegességeknek és magának a gyártásnak is.

Szőnyeg manufaktúra és bemutató terem - 1 by Csog Zselyke

A tervezési feladat részét képezte egy megfelelő helyszín és épület keresése, lehetőleg üres épület választása, ami alkalmas a funkció befogadására. Ezt végül Győr városában találtam meg. A két üres, elhagyatott csarnoképület már első pillantásra magával ragadó volt. A hely szelleme és történelmi múltja, a vízpart közelsége, az ódon üres csarnoképületek egészen egyedi jelleget, hangulatot közvetítenek a ma embere felé. Korábban a MAHART tulajdonában és használatában álló épületek és kikötő egyik fő csomópontját képezték a vízi áruszállításnak hazánkban.

Szőnyeg manufaktúra és bemutató terem - 1 by Csog Zselyke

Ezen túlmenően a város hosszú távú tervei közt szerepel egy sétány kiépítése a folyó parton a belvárosból a Dunakapu tértől egészen az állatkertig. Ez a tervezett sétány áthalad a választott telken, így az új funkció számára még ideálisabb választás, a telek beépül a városszövetbe. A telek két feléről, a sétányról és a város felől érkező gyalogos forgalmat a csarnoképületek közt áthaladó széles tengely köti össze, biztosítva a szabad gyalogos áramlást minden irányban.

Az autós megközelítés és az árufeltöltés a város irányából történik. Az épület nyugati végében elhelyezett raktár a teherautóból közvetlenül tölthető, itt a jármű meg is tud fordulni. A látogatók és a dolgozók parkolói szintén a telek nyugati oldalán kerültek elhelyezésre.

Szőnyeg manufaktúra és bemutató terem - 1 by Csog Zselyke

A karakteres külső megtartásának érdekében a homlokzatokon csak jelzésszerű változások láthatóak, melyek részben a funkcióra utalnak, részben pedig a szerkezet kívánta azokat. Így a vasbetonvázas épület kisméretű téglamezőit kiegészítve egy színes mozaik felület található az egyik főbejárat mellett, mely az új funkcióra utal. Ezen kívül a járdába illesztett kültéri „betonszőnyegek” vezetik a látogatót az épület irányába.

Szőnyeg manufaktúra és bemutató terem - 1 by Csog Zselyke

Az épület két főbejárata a sétány és az utca irányából meghatároz a csarnokban egy bejárati tengelyt. Ettől a tengelytől jobbra helyezkedik el egy nyeregtetős tömeg, melynek földszintjén találhatók a vendégmosdók és a személyzet öltözői, mosdói és egy kisebb raktárhelyiség. A lépcsőn megközelíthető emeleten pedig egy légtérben kapott helyett a dolgozók számára a munkafelület, a teakonyha és a pihenő funkció is a speciális „denevérpaddal”. Az épület másik végében egy lapostetős tömeg található. Ennek földszintjén van a raktár, felette a bemutató terem, tárgyaló és tervezőiroda egység található, szintén rugalmasan, egy légtérben. A raktárban tárolt gyapjú alapanyagok speciális körülményeket igényelnek, így a zárt raktár állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosít külön gépészeti berendezésével. Az épület középső, legnagyobb hányadában található maga a műhely, ahol a szőnyegek készülnek. Az épület kiválasztásánál különösen fontos szempont volt és szűk keresztmetszetnek számítottak a szövőkeretek, melyeknek fekvő és álló helyzetben is el kell férniük. Fontos volt tehát a nagy fesztáv és nagy belmagasság.

Szőnyeg manufaktúra és bemutató terem - 1 by Csog Zselyke
Szőnyeg manufaktúra és bemutató terem - 1 by Csog Zselyke
Szőnyeg manufaktúra és bemutató terem - 1 by Csog Zselyke
Szőnyeg manufaktúra és bemutató terem - 1 by Csog Zselyke

A diplomamunka részét képezte egy bútor tervezése, mely bútort én a színes szőnyegminták számára terveztem. A felső, tölgyfadoboz mérete a tárolt mintákhoz igazodik, melyek 20x20 cm-es darabok. Páronként lógnak egy-egy csipeszes vállfán, a minták így könnyen áttekinthetőek, lapozhatóak.

Szőnyeg manufaktúra és bemutató terem - 1 by Csog Zselyke

A bútor befoglaló mérete 45x47x110 cm. A bútor magassága úgy lett meghatározva, hogy alkalmas legyen arra is, hogy mellette állva a teteje pultként funkcionáljon. A ragasztott fa doboz oldalai egy egyszerű élben találkoznak. Az ajtólap alsó-belső felébe mart enyhe mélyedés segítségével lehet kinyitni a szekrénykét. A doboz felülete narancsolajjal kezelt tölgyfa. A fakocka tartóváza egy 15/15 mm-es zártszelvényből hegesztett, matt feketére fújt tartószerkezet. A két anyag találkozásánál négy rugalmas pont veszi fel a terhet és lebegteti el a fakockát a fémváztól. A tervezett bútornak elkészült a valós, 1:1-es modellje is.

Szőnyeg manufaktúra és bemutató terem - 1 by Csog Zselyke
Szőnyeg manufaktúra és bemutató terem - 1 by Csog Zselyke
Regisztrálj vagy lépj be, ha szeretnéd kedvelni a projektet!
belsőépítész
Mosonmagyaróvár, Magyarország
Statisztikák
Megtekintések
1450Jelentem
Szerzői jogot sért az alkotás? Egyéb jelenteni valód lenne a művel kapcsolatban?
Jelezd nekünk e-mailben a hello@arthungry.com címen és mi utánajárunk!