Barion Pixel
Regisztráció  
Értesítések

Még nincsenek értesítéseid.

Üres a kosarad Nézz szét a projektek között!
Kategóriák Profilok Díjak Pályázatok Események
FAQ Impresszum Felhasználási feltételek Adatkezelési tájékoztató Általános Szerződési Feltételek

Képrombolás - Képfétis/ Iconoclasm - Image fetishism

Képrombolás - Képfétis/ Iconoclasm - Image fetishism - 1 by Gál  Boglárka

Lehet-e az ábrázolás azonos az ábrázolttal? Milyen mértékű lehet a kapcsolat az ábrázolt és az őt ábrázoló kép között? Az ábrázoltat konzerválhatja a róla készül ábrázolás annak tönkretétele esetén? Illetve az ábrázolás tönkretételével elpusztítható-e az ábrázolt? Továbbá, mennyire befolyásolja a képpel való bánásmódunkat az ábrázolthoz fűződő viszonyunk?


Képrombolás I./ Iconoclasm I.

Litográfia, aranyfüst/ Lithography, golden leaf

40 x 50 cm

2018

,,Egy másik zsidó, látva Szent Miklós csodatévő hatalmát, megcsináltatta a képmását, és elhelyezte a házában, s mikor messzebbre utazott, dolgait e fenyegetéssel bízta rá: „Miklós, minden jószágomat a te őrizetedre bízom, s ha nem vigyázol mindenre, korbácsütésekkel veszek elégtételt”(…) „Miklós uram, nemde azért vettelek házamba, hogy javaimat megőrizzed a tolvajoktól? Miért nem tetted meg, miért nem akadályoztad meg a rablókat? Ezért hát kegyetlenül megkínozlak, és te fogsz lakolni a rablók helyett. Így kárpótolom veszteségeimet a te gyötrelmeiddel, és a rád mért korbácsütésekkel hűtöm le dühömet.” Fogja a képmást, kegyetlenül ütlegeli, durván megkorbácsolja. “

Ezek a szentképek a befuccsolt emberi kapcsolatok fotó melléktermékeinek dühből történő megrongálásai. Ezáltal a kép deszakralizálódik, hiszen a világi indulatok által kiváltott tett profanizálja a szent megjelenítését.

Képrombolás - Képfétis/ Iconoclasm - Image fetishism - 1 by Gál  Boglárka
Képrombolás - Képfétis/ Iconoclasm - Image fetishism - 1 by Gál  Boglárka
Képrombolás - Képfétis/ Iconoclasm - Image fetishism - 1 by Gál  Boglárka

Képrombolás II./ Iconoclasm II.

Litográfia, montázs/ Lithography, montage

40 x 50 cm

2018


Személyes adatok megszerzése, felhasználása (e-mail jelszó, bankkártya számok, személyes mappákhoz, képekhez való engedély nélküli hozzáférés), továbbá, ebből kifolyólag a személyes adatok módosítása (adatok, képek, információk), ezáltal téves információk terjesztése az érintett személyről a világhálón megalázás, image-rombolás céljából. Az online zaklatás egy formája, ahol az abúzus kelléke bár immaterialitásában kevésbé tűnik ártónak, mégis ez a sajátossága az, mely könnyen terjeszthetővé és lenyomozhatatlanná teszi azt.


Image-romboló helyzetek generálása bevágás, beillesztés, átformálás, fotómanipuláció, illetve filter használatára és előnyös képmanipulálásra való gúnyos figyelemfelhívás sértő megjegyzések  által, stb.

Ezt az abúzus előtti és utáni állapot szemlélteti.

Képrombolás - Képfétis/ Iconoclasm - Image fetishism - 1 by Gál  Boglárka
Képrombolás - Képfétis/ Iconoclasm - Image fetishism - 1 by Gál  Boglárka

Képfétis/ Image fetishism

Litográfia, print/ Lithography, print

40 x 50 cm

2018


Az egyén képének megőrzése valamilyen formában a felette való konstans hatalmat jelenti, mivel élettelen az, ami őt reprezentálja, nincs visszautasítás, a birtokosa így kedve szerint újraalkothatja a képen megörökített személlyel kapcsolatos történéseket. A képpel együtt megőrizheti az áldozatát, és számtalanszor átélheti halálának minden egyes mozzanatát, mely újraélést a kielégülés egyéb fajtáival is fokozhatja, gazdagíthatja a maga ,,rituáléja” szerint. A gyilkos élettelen áldozatát újra élővé és elpusztítandóvá varázsolja a képmás által, melyet maga fotózott a gyilkosság elkövetése előtt.

Fotók/ Photos: Kazsik Marcell - https://www.behance.net/kazsik

Regisztrálj vagy lépj be, ha szeretnéd kedvelni a projektet!
-
Budapest, Magyarország
Statisztikák
Megtekintések
543
Kedvelések
0Jelentem
Szerzői jogot sért az alkotás? Egyéb jelenteni valód lenne a művel kapcsolatban?
Jelezd nekünk e-mailben a hello@arthungry.com címen és mi utánajárunk!