Barion Pixel
Regisztráció  
Értesítések

Még nincsenek értesítéseid.

Üres a kosarad Nézz szét a projektek között!
Kategóriák Profilok Díjak Pályázatok Események
FAQ Impresszum Felhasználási feltételek Adatkezelési tájékoztató Általános Szerződési Feltételek

Miért a Classic Blue lett az év színe?

Miért a Classic Blue lett az év színe? - 1 by Kolcsár Zsolt

​Az új évvel kezdődően egy új évtizedbe is léptünk. A 2020-as év globális kultúrájának a helyzete szerint, a Pantone a klasszikus kéket (Classic Blue - Pantone 19-4052) választotta az év színének. Tényleg ez a szín az amire szükségünk van?


Laurie Pressman, A Pantone Color Institute alelnöke szerint:

"Ez egy olyan szín, amely előre jelzi, hogy mi fog történni a jövőben"


De előbb nézzük mi van a jelenben

A technológia továbbra is folyamatos versenyben van az emberi képességekkel. Az automatizálás elterjedése, a robotok fejlődése és a mesterséges intelligencia egy cyber korszak képét vetíti elő. A Tesla legújabb kiadása a Cyber Truck formailag is jól szemlélteti, hogy a sci-fi filmekben látott jövőkép már a jelenünk része. 


Társadalmilag a migráció és a terrorizmus már néhány éve meghatározza a közbeszédet és számos helyen az emberek mindennapjait. A globális felmelegedéssel járó erdőtűzek és a jégtakaró eltűnése tovább színesítik a globális palettát. Az új évtizedet mérföldkőként is lehet tekinteni, hiszen komoly változások várhatóak az új erőforrások elterjedésétől, a társadalmi normák újra értékelésén át a klímaváltozásig. 

Miért a Classic Blue lett az év színe? - 1 by Kolcsár Zsolt

[Tesla - Cyber Truck]​​

A Pantone megoldása a kék

A jelen globális kultúránk helyzetét figyelembe véve a Pantone szerint olyan színekre vágyunk, amelyek a biztonság és védelem igéretét kínálják. A kék szín megalapozza a nyugalmat, a magabiztosságot és a kapcsolatteremtést egy új, stabil kezdethez. Ugyanakkor egyszerűségében és komolyságának köszönhetően eleganciát, tartósságot és időtlenséget sugall.


A mozgalmas jelenünket tekintve szükségünk is van erre a pillanatnyi biztonság és nyugalom érzetére. A trendekre jellemzően, a klasszikus kék a legkülönbözőbb médiumokban megjelent, legyen az design, divat, építészet. Már a tavaly is erőteljesen jelen volt tervezőgrafikai szempontból, annak ellenére, hogy a Coral a legtöbb területen hódított. A trónt viszont 2020-ban hivatalosan is elfoglalta.​

Miért a Classic Blue lett az év színe? - 1 by Kolcsár Zsolt

[Pentagram - Waner Bros]

Hogy mennyire releváns a klasszikus kék hatása a viselkedésünkre és a mindennapjainkra, azt mindenki döntse el a saját belátása szerint. Ha a jelenlegi globális helyzetünket akanánk színnel ábrázolni, akkor az sokkal erőteljesebb és figyelemfelhívó kellene legyen. De az ember előretekint, természetétől fogva bizakodó és a tervezés, a jobb holnapba vetett hite vezérli. Ezért a kék egy kilépést is szimbolizálhat a súlyos jelenünkből, fokozva a biztonság érzetünket és a stabilitást.

  

Az biztos, hogy az "év színe" intézménye nemcsak szimbolikus értékű, hanem az éves trend állítás egy nagyon sikeres marketing stratégia része a Pantone festékek népszerűsítésére. Ugyanakkor lássuk be, hogy ez a típusú stratégia, bár növeli a bevételeiket, de egy pozitív és építő jövő képet sugall, amire nagyon nagy szükségünk van. A jól bevált trendkövetés itt is érvényes, készüljünk fel, hogy idén még sok kéket fogunk látni.


Technikai adatok

Pantone 19-4052

Hex: #004680


CMYK:

C:100 M:65 Y:0 K:27


RGB:

R:0 G:70 B:128

Regisztrálj vagy lépj be, ha szeretnéd kedvelni a projektet!
Statisztikák
Megtekintések
481
Kedvelések
0Jelentem
Szerzői jogot sért az alkotás? Egyéb jelenteni valód lenne a művel kapcsolatban?
Jelezd nekünk e-mailben a hello@arthungry.com címen és mi utánajárunk!