Barion Pixel
Regisztráció  
Értesítések

Még nincsenek értesítéseid.

Üres a kosarad Nézz szét a projektek között!
Kategóriák Profilok Díjak Pályázatok Események
FAQ Impresszum Felhasználási feltételek Adatkezelési tájékoztató Általános Szerződési Feltételek
Kanna - 1 by Rebeka

A Kanna valójában egy locsolót és annak eszköztárát foglalja magába. Célom egy olyan rendszer tervezése, mely a kisléptékű konyhakertek öntözését egyszerűsíti, valamint megalapozza az ezzel kapcsolatos tudást és megoldást nyújt a vízszállítás/ felhasználás/ megtartás problémájára. 


A tervezés során fontos szempont volt, hogy ne csak egy locsolásra alkalmas termék szülessen, hanem egy edukációs funkciót betöltő eszköz, mely egy szemléletmódot hirdet, ösztönöz és segítséget nyújt egy természetközeli életmód kialakításában. ​

Kanna - 1 by Rebeka

Szinte minden háztartásban fellelhető egy kézi locsoló, mely még a kertészkedés kezdeti fázisában, nagyobb befeketetés nélkül is megoldhatja az öntözés problémáját. A öntöző kannában rejlő lehetőségek révén ez az egyszerű eszköz vált kutatásom tárgyává. (Hogyan tudnám a forma által segíteni és oktatni a kertészkedéssel ismerkedőket?)

A kutatási folyamat fontos része volt a jelenlegi öntöző kannák formai elemzése, az öntözési szokások megismerése. 

Kanna - 1 by Rebeka

​A megfelelő locsoláshoz nem csak megfelelő eszközökkel kell rendelkeznie a kezdő kertésznek, hanem megfelelő tudással is. Célom volt biztosítani egy alapot ezen a téren, így összefoglaltam általánosan az ideális öntözés alapelveit. 

Kanna - 1 by Rebeka

Az öntöző tervezésénél a szállíthatóság problémájára reflektáltam, a háti permetezőkhöz hasonlóan egy hátra vehető locsoló tervezése volt a cél, így növelhető a locsoló űrtartalma, kényelmesebbé és biztonságosabbá válik a szállítás, az állandó vízszint magasság miatt a megfelelő víznyomás is biztosított. 


A forma kialakításánál fontos volt, hogy kézben is szállítható legyen és a hátra véve megfelelő cső és locsolófej révén lehajlás nélkül öntözhessünk. A termék jobb- és balkezesek igényeinek is meg kell feleljen, ezért a locsoló mindkét oldallapja azonos, a felületeket nem csak az anyag inerciájának megfelelően kellett alakítani, hanem figyelembe kellett venni a hát ergonómiáját is.​ 


Végül több formai és technológiai kísérlet vezetett el a végső tervig.

Kanna - 1 by Rebeka

A locsoló elemzése során egyértelművé vált, hogy a locsoló fejének kialakítása sem megfelelő, hisz a szórófejes öntözés során víz kerül a levelekre, mely a gombás megbetegedések elterjedéséhez vezethet.

Az áttervezés során a locsolófej patkó formája lehetővé teszi a növény szára körüli kb. 300 fokos öntözést. A forma affordanciájának köszönhetően kommunikációs és edukációs szerepet tölt be, rávezeti a felhasználót a helyes öntözésre.

Kanna - 1 by Rebeka

A végleges formának karakterét a nyakára állított pozíciója adja (mely pozíció indokolt a locsoló megtöltésekor). A nyak elszélesedő és ellaposodó oldal lapja kellő merevséget és stabil  megállást biztosít. A Kanna formavilágában illeszkedik egy modern élettér hangulatába, egy kiskertes család háztáji munkakörében nem csak a konyhakert igényeire reflektál, hanem bármely vízzel kapcsolatos feladat megoldására is alkalmas (tisztítás, autó/bicikli mosás, beton/gyep öntözés). 

Kanna - 1 by Rebeka
Kanna - 1 by Rebeka
Kanna - 1 by Rebeka
Kanna - 1 by Rebeka
Kanna - 1 by Rebeka

A Kanna a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező tanszékén készült

Konzulensek: Csernátony Fanni, Juhász István​

MOME 2021

Kanna - 1 by Rebeka
Regisztrálj vagy lépj be, ha szeretnéd kedvelni a projektet!
Budapest, Magyarország
Statisztikák
Megtekintések
390
Kedvelések
0Jelentem
Szerzői jogot sért az alkotás? Egyéb jelenteni valód lenne a művel kapcsolatban?
Jelezd nekünk e-mailben a hello@arthungry.com címen és mi utánajárunk!