Barion Pixel
Regisztráció  
Értesítések

Még nincsenek értesítéseid.

Üres a kosarad Nézz szét a projektek között!
Kategóriák Profilok Díjak Pályázatok Események
FAQ Impresszum Felhasználási feltételek Adatkezelési tájékoztató Általános Szerződési Feltételek

Az ikrek és a varázsital

Az ikrek és a varázsital  - 1 by Vidra Réka

Kiss Ágnes (Technical University of Darmstadt) – Vidra Réka

Az ikrek és a varázsital

Bevezetés a „secure computation” alapjaiba

2017.Kiss Ágnessel, a Technical University of Darmstadt kriptográfiai algoritmusokat kutató PhD hallgatójával való együttműködésünk során világosodott meg előttem, hogy a művészet olyan eszközökkel tud élni, amelyek segíthetik a tudományt abban, hogy a nagyon absztrakt elgondolásait közérthető formába öntse.

Beszélgetéseink során sokszor szóba került, hogy a 21. században élők számára a digitális világban való eligazodás a túléléshez nélkülözhetetlen ugyan, mégis hiányzik egy olyan alapvető tudás, ami lehetővé tenné, hogy felhasználókként legalább az alapelveiket átlássuk, értsük azoknak a folyamatoknak, amelyek a mindennapi életünk grafikus interface-ei mögött működnek - legyen szó az internetbankról vagy a mobilos telefonszám-alapú csevegő-applikációkról, vagy a felhőnkről. Hogy ne csak „vak” felhasználók lehessünk. Ha pedig a felnövekvő generációknak is azt adnánk útravalóul, hogy értsék és gondolkodjanak az őket körülvevő dolgokról, akkor nekünk is értenünk kell őket és gondolkodnunk kell róluk. Úgy gondolom, amennyiben a művészet képes arra, hogy az emberek mindennapi életét nagyban meghatározó tudományos kutatásokat érthetőbbé és elérhetőbbé tegye, nem lehet rest ennek érdekében tenni.

A közös gondolkodás és együttműködés eredményeképpen jött létre ez a mese, ami egy olyan kriptográfiai problémát dolgoz fel, amin Ági doktoranduszként dolgozik, tehát egy nagyon friss, kortárs (!) tudományos problémát, ami valószínűleg hamarosan a mindennapi életünk része lesz. Ez a probléma a „secure computation” problémája, Ági pedig olyan algoritmusokat kutat, amelyekkel az adatok védelme, az adatokkal való védett számolás megvalósítható.


Az ikrek és a varázsital  - 1 by Vidra Réka
Az ikrek és a varázsital  - 1 by Vidra Réka
Az ikrek és a varázsital  - 1 by Vidra Réka
Az ikrek és a varázsital  - 1 by Vidra Réka
Regisztrálj vagy lépj be, ha szeretnéd kedvelni a projektet!
képzőművész
Budapest, Magyarország
Statisztikák
Megtekintések
513
Szavazatok
0Jelentem
Szerzői jogot sért az alkotás? Egyéb jelenteni valód lenne a művel kapcsolatban?
Jelezd nekünk e-mailben a hello@arthungry.com címen és mi utánajárunk!