Barion Pixel
Regisztráció  
Értesítések

Még nincsenek értesítéseid.

Üres a kosarad Nézz szét a projektek között!
Kategóriák Profilok Díjak Pályázatok Események
FAQ Impresszum Felhasználási feltételek Adatkezelési tájékoztató Általános Szerződési Feltételek
festőművész, animációs rendező, író
Statisztikák
Megtekintések
5191
Kedvelések
18
Követések
0
Biográfia
Animációs filmjeinek egyedi sajátossága a kamera alatti, kockáról kockára történő festés, rajzolás.
Közösségi oldalaim
Regisztráció időpontja:
2015.09.14.
Animációs filmjeinek egyedi sajátossága a kamera alatti, kockáról kockára történő festés, rajzolás.

Biográfia
Kovásznai már 15 éves korában elhatározta, hogy festőművész akar lenni, 1949-ben beiratkozott az OTI szabadiskolába, ahol tanára Szántó Piroska életre szóló hatást tesz rá. 1952-ben kezdett el a Képzőművészeti Főiskola festő szakára járni, 1954-ben azonban elhagyta az iskolát, amelyre így emlékezett vissza: “Egyszerűen azért jöttem el, mert a tanárokat tehetségteleneknek, a szellemet pedig ostobának tartottam.” Innentől bányákban dolgozott, majd 1957-ben visszatért a Képzőművészetire, ahol festészetét felháborítónak, botrányosnak tartották, még ugyanebben az évben kirúgták az intézményből.

1961-ben Nepp József animációs rendező kereste meg Kovásznait, hogy dolgozzon vele dramaturgként: ekkor írta meg az “Öcsi és a Varázsló” forgatókönyvét. A későbbiekben animációs és natúrfilmekhez, játékfilmekhez is ír forgatókönyveket. 1963: A Pannónia Filmstúdióban elkészítette első önálló animációs filmjét, a Monológot. A film bemutatását nagy nehézségek árán érte el a Pannónia Filmstúdió, a Corvin moziban rendezett bemutató közönségsiker. Kornissal további 4 közös filmet hoztak létre: “Gitáros fiú a régi képtárban” című kísérleti animációja (1964), ami a Pannónia Filmstúdió egyetlen betiltott filmje maradt a rendszerváltásig.”Reggeltől estig. Valami más.” (1967),”Egy festő naplója” (1968), “Házasodik a tücsök” (1969). 1963-1982-ig 26 animációs filmet készített változatos technikákkal.

Az első festményfilm, az Átváltozások 1964-ben készült el. Első egész estés animációs filmje, a ma is ismert Habfürdő pedig 1979-ben készült el. Ezt a filmet azonban nem fogadta közönségsiker, a kortárs művészek és a nézők is elfordultak tőle. 1983-ban érte a halál, második egész estés animációsfilmje, a francia-magyar koprodukciójú “Candide” előkészítése közben.

Kovásznai György nem csak festett, jelentős írói életművet hagyott hátra, benne önéletrajzi, filozófiai írásokkal, drámákkal.

Forrás: Wikipédia

Tanulmányok
- OTI Szabadiskola
- Magyar Képzőművészeti Főiskola